Tidningsartiklar

[24 Jan 07] :: Minnen från ett varv Varvshistoriska Föreningen i Sölvesborg

Denna film spelades in under hösten 2006. Filmen visar hur Sölvesborgs varv har utvecklats under de 90 år som verksamheten pågick. Filmen bygger på intervjuer med gamla varvarbetare, stillbilder på varvets fartygsproduktion och en 8 mm film inspelad under slutet av 50-talet och början av 60-talet.

Speltid: 84 minuter.Filmen kan köpas, beställas från Varvshistoriska föreningen.

[23 Jan 07] :: Filmpremiär om varvshistoria

SÖLVESBORG Ett digert stycke lokalhistoria rullades upp på vita duken i Folkets hus i går kväll. Filmen Minnet från ett varv premiärvisades inför en storpublik.

Arrangerande Varvshistoriska föreningen hade räknat med runt 40 personer. Nära dubbelt så många kom för att uppleva en epok i Sölvesborg som tog sin början 1891 och avslutades 1981. På föreningens initiativ har filmaren Mats Harrysson grävt i film- och fotoarkiv, intervjuat flera gamla trotjänare och därefter sållat bland materialet för att ställa samman en nära 40 minuter lång film om den verksamhet som utan överdrift var navet i sjö- och stapelstaden under 1900-talet.

Varvet – ett stycke kultur

SÖLVESBORG · Sölvesborgs Varv var en gång i tiden en av de största arbetsplatserna i staden. Tack vare Varvshistoriska föreningen lever minnet om varvet vidare och under Kulturhusens dag visas en fotoutställning i Folkets hus.